Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointiin on panostettava

Korkeakouluvision 2030 ja Rinteen hallitusohjelman tavoitteena on korkeakoulutusasteen nostaminen 50 prosenttiin nuorista aikuisista vuoteen 2030 mennessä. Merkittävä aloituspaikkojen määrän nosto korkeakouluille on työläs ja suuri prosessi, mutta toimenpiteistä opiskelijoiden hyvinvointiin ja jaksamiseen ei ole mainittu.Tämä on ristiriidassa korkeakouluvision 2030 tavoitteen kanssa, missä tutkimus ja innovaatiotoiminta on nostettu sivistyksen, kasvun ja hyvinvoinnin uudistajaksi. Voimmeko uudistaa yhteiskuntaa, jos me opiskelijat emme voi hyvin? Kun korkeakoulut tarvitsevat massiivisia investointeja koulutustavoitteisiinsa pääsemiseksi koulutuksen laadusta karsimatta, tarvitsemme myös mittavia panostuksia mielenterveyteen, hyvinvointiin ja opiskelijoiden ohjaukseen.

Kun tarkastellaan Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimusta (KOTT2016), joka kolmas opiskelija on opintojen aikanaan kärsinyt mielenterveyden häiriöistä, joista yleisimpänä oli masennus. Kokemukseni opiskelijana, järjestöaktiivina ja nyt ylioppilaskuntatoimijana vahvistavat tätä: opiskelijoiden tulisi voida paljon paremmin. Jokaisessa yliopiston ja YTHS:n työryhmässä missä olen työskennellyt, opiskelijoiden jaksaminen on ollut osana keskustelua. Asia siis huolettaa laajalti koko yliopistoyhteisön väkeä. Onkin siis selvää, että mikäli pyrimme kohti kunnianhimoisia korkeakouluvision tavoitteita, on opiskelijaliikkeen pidettävä huoli, että myös 2030-luvun opiskelijat valmistuvat työkykyisinä ja hyvinvoivina. Vision 2030 tavoitteissa on paljon hyvää, mutta tämä visio ei ole kestävä ratkaisu ilman konkreettisia resursseja opiskelijoiden hyvinvointiin.

Suuri osa 2030-luvulla opintonsa aloittavista opiskelijoista on tällä hetkellä peruskoulussa. Me voimme olla vaikuttamassa nykyisten opiskelijoiden hyvinvoinnin lisäksi siihen, miten paljon korkeakouluopiskelijat tarvitsevat mielenterveyden tukitoimia tulevaisuudessa. Tekemällä kestävää hyvinvointipolitiikkaa ja panostamalla korkeakouluopiskelijoiden tukitoimiin, lyhytterapioihin, YTHS:n palveluihin sekä matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin, voimme tehdä tulevaisuuden opiskelijoille luentosalin, jossa kolmasosa kurssikavereista ei paini mielenterveyden haasteiden kanssa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: